Bantuan Tambahan Khas RM200 Untuk Bujang Seluruh Malaysia

Bantuan Tambahan Khas

Bantuan Tambahan Khas. Bantuan e-Wallet Khas atau Bantuan e-Pemula adalah inisiatif tahunan kerajaan untuk membantu mereka yang memerlukan. Kerajaan bersetuju meneruskan insentif khas ini pada 2023 dan kadar bantuan eWallet juga dinaikkan kepada RM200 daripada RM150 tahun lepas.

Kerajaan baru sahaja melancarkan pelbagai inisiatif tahun ini dan tidak melepaskan bantuan sedia ada, seperti bantuan e-dompet, yang akan berterusan sehingga 2023.

Bantuan e-Wallet 2023

Untuk makluman, program bantuan e-wallet ini telah lama wujud dan masih relevan dan berterusan sehingga kini. Ini adalah salah satu tanda tumpuan kerajaan terhadap rakyat Malaysia.

e-Pemula

e-Pemula 2023 adalah bantuan kerajaan yang diberikan dalam bentuk kredit sahaja dan tidak boleh ditukar dengan wang tunai dalam Ringgit. Pelaksanaan bantuan ini bukanlah sesuatu yang baru, kerana ia ditawarkan mulai 2021 dan tahun seterusnya.

Tujuan utama pemberian bantuan kredit adalah untuk menggalakkan orang ramai membeli-belah secara kredit kerana ia lebih mudah dan selamat.

Baca Juga:

Jumlah Bantuan Tambahan Khas

Jumlah bantuan kredit e-dompet untuk 2021 dan 2022 ialah RM150. Tetapi berita baik untuk rakyat, mulai tahun ini, jumlah bantuan ini dinaikkan kepada RM200 seorang.

Sebelum ini, kategori belia M40 tidak layak mendapat bantuan e-dompet ini. Tetapi pada tahun ini, golongan ini tidak lagi terpinggir dan akan menerima bantuan RM100.

Syarat Kelayakan Bantuan Tambahan Khas

Ini adalah syarat kelayakan e-Pemula 2023:

  • Untuk belia dan bujang berumur 18 hingga 20 tahun
  • Juga tersedia untuk setiap pelajar dan pelajar Malaysia yang belajar di mana-mana institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS)
  • Kumpulan di atas akan menerima bantuan sebanyak RM 200

Bantuan Tambahan Khas

Cara Penebusan

Kaedah penebusan bantuan adalah sama seperti tahun lepas 2021 dan 2022, anda perlu memuat turun salah satu daripada empat aplikasi berikut

  • ShopeePay
  • Touch N Go Wallet
  • GrabPay

Sila sahkan butiran anda dengan memuat naik butiran ID yang sah.

Tarikh Pembayaran Untuk Bantuan Tambahan Khas Ini

Tarikh pengeluaran untuk bantuan khas ini masih belum diumumkan. Pembayaran dijangka diumumkan pada pertengahan tahun ini.

Maklumat Lanjut

Selain bantuan e-wallet ini, pelbagai jenis bantuan telah dilaksanakan pada tahun ini. Lawati laman web rasmi Belanjawan 2023 – DI SINI