Bayaran Bantuan Khas RM1,000 Mula Dikreditkan Februari Ini

Bantuan Khas RM1000

Bantuan Khas RM1000. Pihak kerajaan sedaya upaya dalam membantu meringankan beban yang dihadapi masyarakat dengan menyediakan pelbagai jenis bantuan.

Pelbagai jenis bantuan bakal dikreditkan pada bulan ini. Ini adalah tarikh bayaran bantuan khas RM 1,000 pada bulan Februari.

JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT (JKM)

Terdapat 9 jenis bantuan bulanan JKM diberikan setiap bulan bagi rakyat yang layak terimanya. Bantuan khas ini berjumlah di antara RM 150 hingga RM 1,000. Berikut adalah senarai bantuan khas bulan Februari JKM.

Bantuan Khas ini di bawah seliaan agensi kerajaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). JKM ditubuhkan bertujuan untuk menjaga kebajikan masyarakat yang memerlukan berlandaskan lima teras utama iaitu perlindungan, pemulihan, pencegahan, pembangunan dan pengintegrasian.

BANTUAN KANAK-KANAK

Bayaran RM 150 seorang bagi anak berumur 7 hingga 18 tahun. Manakala, RM 200 seorang untuk yang berumur 6 tahun dan ke bawah. Kadar bantuan maksimum bagi setiap keluarga adalah RM 1,000.

Untuk membantu keluarga/penjaga anak-anak untuk meneruskan kelangsungan hidup tanpa menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak.

Baca Juga:

BANTUAN WARGA EMAS

Diberikan kepada warga emas (60 tahun ke atas) untuk meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan kehidupan dalam komuniti. Bantuan bulanan telah dinaikkan kepada RM 500 seorang bagi yang layak.

CARA PERMOHONAN BANTUAN KHAS RM1000

Setiap permohonan yang didaftarkan akan dijalankan siasatan untuk penilaian bagi mengesahkan kelayakan bantuan kepada pemohon.

Pengendalian permohonan bantuan khas kewangan boleh dibuat di peringkat Pejabat Kebajikan Masyarakat/Daerah/Jajahan/Bahagian di seluruh negara.

Untuk memudahkan pengurusan turut jangan lupa salinan dokumen-dokumen penting yang berkaitan seperti kad pengenalan pemohon, ahli keluarga yang tinggal bersama salinan penyata gaji dan lain-lain.

TARIKH BAYARAN BANTUAN KHAS RM1000

Sebelum kita pergi kepada bantuan seterusnya, tarikh bayaran bagi bantuan khas hingga RM 1,000 bermula pada 1 – 10 Februari 2023. Pembayaran automatik untuk penerima sedia ada.

BANTUAN ANAK PELIHARA

RM 250 sebulan bagi seorang kanak-kanak. Maksimum RM 500 sebulan sekluarga yang memelihara 2 orang atau lebih kanak-kanak.

Bertujuan untuk meringankan tanggungan keluarga pelihara yang sanggup menjaga anak-anak pelihara seperti anak sendiri.

BANTUAN AM PERSEKUTUAN

Bantuan RM 100 hingga RM 300 sebulan bagi yang layak.

Diberikan kepada individu/keluarga yang kurang berkemampuan untuk meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan kehidupan dalam komuniti.

Bantuan Bulanan JKM yang lain :

– Bantuan Am Negeri
– Elaun Pekerja Orang Kurang Upaya
– Bantuan Latihan Perantis
– Bantuan OKU Terlantar / Pesakit Kronik Terlantar

MAKLUMAT LANJUT

Untuk mengetahui maklumat lebih lanjut berkaitan dengan bantuan yang disediakan oleh pihak JKM, anda boleh klik DI SINI