e Tunai Belia Rahmah RM200 Mula Dikreditkan Bulan Ini

e Tunai Belia

Inisiatif e Tunai Belia Rahmah telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan menyediakan kredit e-dompet bernilai RM200 kepada rakyat Malaysia yang layak.

Untuk makluman anda, pengkreditan e-dompet ini telah diperluas kepada seluruh mahasiswa di Institut Pengajian Tinggi seperti Universiti, Politeknik, Kolej Universiti, Kolej Matrikulasi termasuk Institut seluruh negara.

Bahkan, saiz penerima kali ini juga adalah lebih besar dan diperluas berbanding sebelum ini yang hanya terhad kepada remaja 18-20 tahun. Merujuk kenyataan YAB Perdana Menteri, pengkreditan bayaran akan mula dilaksanakan Jun ini.

Kredit e-dompet boleh digunakan untuk membuat pembelian di kedai yang mengambil bahagian dalam program ini, termasuk kedai dalam talian dan kedai fizikal.

Pada entri mingguankerja kali ini, dikongsikan cara untuk tebus kredit e-Wallet RM200.

Cara Tebus RM200 e Tunai Belia Rahmah

Untuk menuntut kredit bantuan ini, anda perlu memuat turun salah satu daripada aplikasi e-dompet berikut:

 • BigPay
 • ShopeePay
 • Boost
 • Touch N Go eWallet
 • GrabPay

Baca Juga:

Sebaik sahaja anda telah memuat turun aplikasi, anda perlu membuat akaun dan mengesahkan identiti anda. Setelah akaun anda disahkan, anda boleh mengikuti langkah berikut untuk membuat tuntutan/ claim:

 1. Buka aplikasi e-dompet dan pergi ke bahagian “e-Tunai Belia Rahmah“.
 2. Masukkan nombor kad pengenalan.
 3. Klik pada butang “Tuntutan/ Claim”.
 4. Anda akan menerima mesej pengesahan setelah proses pengkreditan berjaya.

Maklumat Tambahan e Tunai Belia Rahmah

Berikut adalah beberapa maklumat tambahan mengenai inisiatif bantuan ini:

 • Kredit e-Tunai tidak dikenakan cukai.
 • Kredit e-Tunai tidak boleh dikeluarkan daripada e-dompet.
 • Kredit e-Tunai hanya boleh digunakan pada peniaga yang mengambil bahagian.
 • Kredit e-Tunai akan tamat tempoh selepas 6 bulan dari tarikh tuntutan.

Kebiasaannya, kredit bantuan ini akan sah selama 6 bulan dari tarikh tuntutan. Anda boleh menggunakan kredit untuk membuat pembelian di kedai yang mengambil bahagian dalam program ini.

Untuk mencari kedai yang mengambil bahagian, anda boleh menggunakan fungsi carian dalam aplikasi e-dompet.

Inisiatif e-Tunai ini adalah cara terbaik untuk rakyat Malaysia yang terdiri dari kalangan remaja dan mahasiswa untuk menjimatkan wang dalam pembelian mereka.

Kredit boleh digunakan untuk membeli barangan runcit, pakaian, elektronik dan banyak lagi. Jadi jika anda layak, pastikan anda menuntut kredit e-Tunai Belia Rahmah anda hari ini!

e Tunai Belia

Maklumat Lanjut

Sebarang informasi terkini akan dihebahkan melalui laman web rasmi Kementerian Kewangan https://www.mof.gov.my/portal/ms/. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang inisiatif bantuan ini, anda boleh menghubungi pembekal e-dompet yang berkenaan.