RASMI : Tarikh & Jumlah Bayaran STR Fasa 2

Bayaran STR Fasa 2

Bayaran STR Fasa 2. Kerajaan Perpaduan menekankan pendekatan rahmah dalam membela nasib rakyat susah terutamanya golongan rentan dan mudah terjejas. Selaras dengan itu, Kerajaan telah memperkenalkan konsep Payung Rahmah sebagai induk kepada insitiatif-initiatif membantu golongan kurang berkemampuan dalam mendepani cabaran kos sara hidup.

Maka dengan itu, bantuan tunai untuk B40 di bawah Kementerian Kewangan telah dijenamakan semula kepada Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dan kan terus di tambah baik.

Kategori Penerima STR 2023

Berikut dikongsikan senarai penerima untuk pembayaran STR:

Bayaran STR Fasa 2

Jumlah Pembayaran STR Fasa 1

Pembayaran bagi fasa 1 akan melibatkan jumlah seperti berikut.

Proses pembayaran STR Fasa 1 telah mula dikreditkan sejak 17 Januari 2023 secara berperingkat untuk yang ada akaun bank. Manakala tiada akaun dengan membuat penunaian di cawangan BSN.

Bayaran STR Fasa 2

Baca Juga:

STR Fasa 2: Tarikh & Jumlah Bayaran

Untuk pembayaran STR Fasa 2, belum ada kenyataan rasmi dari pihak kerajaan Malaysia. Kemungkinan dijangkakan kategori isi rumah akan menerima bayaran fasa 2 dengan kadar jumlah bayaran yang akan diumumkan.

Tarikh pembayaran dijangkakan akan diberikan selewat-lewatnya sebelum pertengahan tahun ini. Jika dilihat pembayaran BKM pada tahun lalu, jarak bayaran fasa 1 dan fasa 2 adalah tiga bulan. Segala maklumat terbaru berkenaa STR akan kami kemaskini dari semasa ke semasa untuk rujukan umum rakyat Malaysia.

Proses Pembayaran

Proses pembayaran STR akan mula dikreditkan pada:

  • Ada Akaun – Pengkreditan ke akaun secara berperingkat
  • Tiada Akauan – Penuanian di cawangan BSN

Semakan Status Bayaran STR Fasa 2

Semakan status pembayaran boleh dibuat menerusi laman web STR di https://bantuantunai.hasil.gov.my/

Cara Membuat Permohonan & Kemaskini

Setakat ini pihak LHDNM tidak mengeluarkan sebarang pernyataan berkenaan permohonan yang tidak lulus dan begitu juga dengan pengemaskinian akaun. Namun begitu, kemungkinan permohonan baru atau rayuan serta kemaskini akaun akan dibuka sejurus selepas pembayaran Fasa 1 selesai.

Sama-sama kita nantikan dan kami akan memberi info dari semasa ke semasa.

Maklumat Lanjut Bayaran STR Fasa 2

Maklumat lanjut mengenai pembayaran STR Fasa 1, sila layari laman web https://bantuantunai.hasil.gov.my/