Tarikh Permohonan Rayuan STR Dibuka Mulai 3 Julai 2023

Tarikh Permohonan Rayuan STR

JADUAL & MASA BAYARAN STR FASA 3

Tarikh Permohonan Rayuan STR. Penerima bantuan STR Fasa 3 yang menggunakan platform institusi Bank Simpanan Nasional (BSN) akan menerima bayaran lebih awal dan diikuti dengan penerima institusi perbankan lain.

LHDN memaklumkan bahawa Penerima Bayaran Fasa 3 adalah merujuk kepada penerima Fasa 1 & 2 yang telah disemak silang dengan data kematian pemohon dan pasangan sehingga 28 Februari.

Ini bermaksud, permohonan baharu dan kemaskini STR yang bukan penerima Fasa 1 dan Fasa 2, bayaran akan dilakukan pada Fasa 3 kepada penerima STR yang layak.

Baca Juga:

KATEGORI & AMAUN BAYARAN STR FASA 3

Berikut adalah jumlah pembayaran bagi STR Fasa 3 :

Tarikh Permohonan Rayuan STR

Tarikh Permohonan Rayuan STR

TARIKH BAYARAN STR FASA 3

Pengumuman berkenaan bayaran Fasa 3 akan diumumkan secara berperingkat oleh Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Manakala jangkaan tarikh bayaran Sumbangan Tunai Rahmah bagi Fasa ke-3 adalah pada awal bulan Julai 2023. Namun, melalui pengunguman Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini beliau ada mengatakan bahawa bayaran bagi STR Fasa 3 ini akan dipercepatkan dan akan dikreditkan sebelum Hari Raya Aidiladha ini.

TARIKH PERMOHONAN RAYUAN STR

Berita baik bagi seluruh rakyat Malaysia kerana pihak LHDNM permohonan rayuan boleh dilakukan secara dalam talian (online) & secara manual dengan mendapatkan kertas di kaunter LHDNM berhampiran dengan kawasan anda. Permohonan rayuan STR ini akan mula dibuka pada 03 Julai 2023 – 31 Julai 2023. Untuk membuat rayuan, sila ke laman web rasmi Sumbangan Tunai Rahmah di pautan berikut: https://bantuantunai.hasil.gov.my/

JADUAL & MASA BAYARAN STR FASA 3

Tarikh Permohonan Rayuan STR

SEMAKAN STATUS & TARIKH PERMOHONAN RAYUAN STR

KATEGORI KELAYAKAN

Kategori yang layak bagi STR buat setakat ini adalah isi rumah, warga emas tiada pasangan dan bujang.

Penerima STR Fasa 1 ini adalah daripada data BKM 2022. Oleh sebab itu, sekiranya anda bukan penerima sebelum ini dan ingin membuat permohonan baru, dijangkakan permohonan baru bakal dibuka pada masa akan datang.

MAKLUMAT LANJUT TARIKH PERMOHONAN RAYUAN STR

Sekiranya terlupa kata laluan dan gagal menjawab soalan keselamatan (percubaan sebanyak 3 kali diberikan), ID MySTR akan disekat dan dibenarkan untuk mencuba semula selepas 24 jam.

Sebarang bantuan lanjut, boleh hubungi LHDNM berhampiran atau talian Hotline BKK LHDNM 1-800-88-2747.

Atau anda boleh layari Portal Rasmi : https://bantuantunai.hasil.gov.my/