Bantuan Latihan Perantis RM200 Sebulan Untuk Rakyat Malaysia

Bantuan Latihan Perantis

Bantuan Latihan Perantis atau dikenali sebagai BLP adalah merupakan sebuah inisiatif yang ditawarkan dalam skim bantuan JKM. Untuk sedia maklum, insentif yang disediakan dalam program BLP ini berjumlah RM200 (seorang) sebulan yang ditawarkan kepada rakyat Malaysia.

PROGRAM BANTUAN LATIHAN PERANTIS (BLP)

Program BLP adalah salah satu daripada bantuan yang disediakan untuk golongan yang memerlukan pada tahun ini, khususnya B40 dan miskin. Ini adalah inisiatif yang boleh dipohon oleh mereka yang layak untuk mendapatkan bantuan kewangan. Ayat ini telah disusun semula dengan cara yang lebih ringkas dan jelas.

Program BLP yang merupakan bantuan khas untuk golongan memerlukan akan dikendalikan sepenuhnya oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat pada tahun ini. Inisiatif tambahan ini bertujuan untuk memberi manfaat kepada mereka yang layak dan memerlukan bantuan daripada pihak kerajaan.

Tujuan program istimewa ini adalah untuk memberikan insentif bulanan dan manfaat kepada anak muda dan individu yang tidak bekerja, supaya mereka dapat meningkatkan kualiti hidup mereka.

KELAYAKAN BANTUAN LATIHAN PERANTIS

Untuk mendapatkan bantuan khas ini, pihak berwajib telah menetapkan beberapa syarat kelayakan khusus yang perlu dipenuhi oleh pemohon. Syarat-syarat tersebut adalah seperti berikut:

  1. Merupakan Warganegara Malaysia sahaja
  2. Menetap di dalam negara
  3. Anak-anak penerima bantuan atau bekas pelatih/ penghuni dari institusi kebajikan
  4. Kes-kes seliaan akhlak
  5. Bekas pelatih perintah khidmat masyarakat

Senarai bersama (Concurrent List) antara kerajaan persekutuan dan negeri menentukan perlaksanaan bantuan kebajikan untuk pengetahuan umum. Peruntukan ini terkandung dalam perlembagaan persekutuan Malaysia di bawah senarai 3 – jadual kesembilan (9) senarai perundangan.

Nota : Sebarang kelulusan adalah berdasarkan tempoh latihan dan maksimum sehingga 24 bulan/ 2 tahun.

PANDUAN PERMOHONAN BANTUAN LATIHAN PERANTIS

Kepada mereka yang berkelayakan dan memerlukan, anda boleh menyertai program BLP ini dengan kemukakan permohonan. Panduan cara daftar permohonan telah disediakan, sila layari laman rasmi eBantuan JKM – DI SINI

Untuk mempercepatkan proses permohonan, sila pastikan anda menyertakan dokumen-dokumen penting seperti salinan kad pengenalan. Anda boleh mendapatkan borang permohonan dari laman web rasmi JKM yang tertera di bawah.

MAKLUMAT LANJUT

Pihak kerajaan telah memperkenalkan lebih banyak kemudahan dan inisiatif berbentuk bantuan bagi membantu meringankan beban rakyat yang terjejas. Sila lihat senarai bantuan yang ada dan layak untuk memohon – SEMAK DISINI untuk info lengkap maklumat.